beton periat

Beton periat

Beton periat este un alt finisaj al betonului tradițional, care este o soluție de pavaj economică, simplă și estetică. Suprafața este mai rugoasă și mai antiderapantă, acestea fiind cele 2 caracteristici principale ale sale.

Betonul periat iese în evidență pentru uzura redusă și rezistența și durabilitatea deosebită.

După cum vom vedea mai târziu, pentru a genera beton maturat, este necesar să se aplice o tehnică unică, constând în zgârierea betonului atunci când este pe cale să se fixeze.

Tracțiunea este mult mai bună, precum și scăderea riscului potențial de accidente de alunecare și cădere.

Unde se folosește beton periat?

Betonul periat este perfect pentru zonele în care există mult trafic, fie de persoane, fie de vehicule.

Este utilizat pe scară largă în:

  • Poteci rurale
  • Căi
  • Parcare
  • Rampe
  • Drumuri

Un loc special unde betonul periat devine important este în ferme sau ferme, unde sunt necesare suprafețe puternice și durabile, care facilitează scurgerea apei și care oferă aderență animalelor.

Pe scurt, este un trotuar care funcționează excelent în acele locuri în care doriți să evitați căderile. Are multe utilizări.

Avantajele și dezavantajele betonului periat

După beneficiile pe care le-am menționat, vom crea o secțiune specifică pentru a vă spune despre mai multe avantaje? Ei bine, da! Să le descompunem un pic mai mult!

Atunci cand alegem o anumita pardoseala, o facem pentru ca se potriveste dorintelor si nevoilor noastre in ceea ce priveste rezultatele estetice, evacuarea apei, siguranta, soliditatea, durabilitatea etc.

Fiecare tehnică are argumente pro și contra, nu există o suprafață care să nu aibă dezavantaje, deoarece depinde de ceea ce are nevoie clientul.

Prin urmare, pentru a utiliza bine betonul periat, trebuie să fiți conștienți de avantajele și dezavantajele acestuia.

Avantajele betonului periat

Printre principalele sale avantaje, putem găsi.

Aduceți eleganță mediului înconjurător

Este un etaj care poate fi adaptat la multe medii.

Este sigur

Suprafața „pieptănată” scade drastic alunecările și accidentele.

Zgârierea face mai ușor ca apa să nu se acumuleze și să curgă. De asemenea, îmbunătățește aderența anvelopelor și încălțămintei vehiculelor, ceea ce este esențial pe străzi sau în zonele pietonale.

Durabil

Daca betonul este deja unul dintre cele mai rezistente materiale, cazul betonului periat iese in evidenta prin rezistenta la eroziune, uzura si durabilitate. Datorită suprafeței sale zgâriate, este împiedicată să fie ruptă de anvelope sau deformată de greutate.

Dezavantajele betonului pieptănat

În ciuda numeroaselor beneficii, trebuie să vă spunem și despre dezavantajele sale care, desigur, trebuie luate în considerare.

Împiedică obiectele să se miște

În depozitele industriale, unde obiectele și mărfurile sunt mutate în mod constant, betonul pieptănat nu se lipeste prea mult.

Chiar dacă aderența este mai mare, ar fi foarte dificil să mutați, de exemplu, un palet. Totul depinde de utilizarea pe care o vom da trotuarului, dar, în aceste cazuri, este mai bine să facem fără ea.

Zgomotos sau enervant

Dacă este folosit în asfaltarea drumurilor, cu siguranță vi s-a întâmplat la un moment dat în mașină ca vehiculul să nu înceteze să tremure, din cauza frecării generate între suprafață și anvelopă. În aceste cazuri, nu se recomandă nici instalarea acestuia.

Dureros în caz de cădere

Din cauza rugozității, dacă cineva ar cădea pe acest trotuar, ar putea fi dureros. Ceva care, de exemplu, s-ar întâmpla într-o măsură mai mică cu un finisaj din beton lustruit.

Este mai greu să detectezi fisurile

Ca urmare a acestei rugozități, poate fi mai dificil să se detecteze posibile fisuri.

Abraziv

Deși suprafața oferă mai multă aderență (ideală pentru evitarea accidentelor), este adevărat că este mai abrazivă decât alte finisaje. Un dezavantaj pentru a-l folosi pe autostrăzi, deoarece ar uza rapid anvelopele.

Este estetic, da, dar nu atât de mult

Dacă îl comparăm cu betonul lustruit, atunci nu este la fel de atractiv. Designul betonului pieptănat este cel al unui finisaj dungat.

Din acest motiv, este folosit mai mult în spații publice, cum ar fi alei, străzi, parcări sau terase, decât în spații private.

Cum obții un pavaj din beton periat?

Instalarea unei podele din beton pieptănat începe ca orice podea convențională din beton.

Pentru a instala acest beton trebuie să urmați pașii de mai jos.

1. Pregătiți și delimitați terenul

Primul pas este simplu. Ar trebui să pregătiți locul în care veți instala betonul curățându-l de gunoi și netezind suprafața.

În acest fel, betonul nu va lua forme neregulate, nu va deveni fragil sau nu se va rupe la fixare. Pământul trebuie să fie nivelat și compactat.

În plus, ar trebui să delimitați suprafața pentru a preveni apariția imperfecțiunilor sau a scurgerilor. Trebuie să ne amintim că betonul, atunci când nu este uscat, este foarte maleabil.

2. Turnați betonul pe suprafață

Când solul este delimitat, compact și nivelat, betonul este turnat și răspândit și trebuie să fie perfect nivel și omogen la suprafață. Pentru a realiza acest lucru, se folosește o „regulă”.

3. Lăsați betonul să se fixeze

Pentru a obține aspectul caracteristic al betonului periat, avem nevoie ca suprafața să fie complet netedă, care este elementară.

Pentru a realiza acest lucru, putem recurge la îndreptări manuale pentru a obține acea suprafață omogenă și netedă.

Apoi, vom lăsa betonul să se așeze sau să se usuce, dar, ATENȚIE, nu pentru mult timp. Trebuie să căutăm ca suprafața să fie ușor solidă, fără ca betonul să se fixeze complet.

4. Zgâriați suprafața

Înainte de ao zgâria, trebuie să așteptăm ca suprafața să dobândească o anumită duritate. Apoi, luați o greblă metalică și udați capetele. Treceți-l perpendicular, ca și cum ați mătura frunzele.

5. Așteptați să se usuce

Ultimul pas este să așteptați să se usuce. Când este uscat, trebuie să curățăm betonul pentru a îndepărta resturile sau gunoiul. Timpul de uscare depinde de multe aspecte, cum ar fi vremea, dar timpul normal este de 24 de ore.

Iată un videoclip despre cum ar arăta întregul proces.


Există multe finisaje din beton periat. Ele diferă una de cealaltă în:

  • Distanța dungilor.
  • Grosime.
  • Orientare.
  • Etc.

Acest lucru va duce la dungi transversale, perpendiculare etc. Adică, în funcție de modul în care o dorim, va trebui să procedăm într-un fel sau altul.

Dacă urmați acești pași, veți obține un pavaj elegant și practic din beton pieptănat, perfect pentru utilizarea în jurul zonelor de grădină, trotuare sau alei, pentru a evita accidentele și pentru a oferi mai multă aderență și siguranță solului.

Recomandarea noastra este ca, daca sunteti interesati sa instalati beton periat, sa contactati specialisti care va vor garanta o treaba bine facuta.

Realizarea instalării corecte este ceva ce numai companiile profesionale și cu experiență pot realiza, deoarece trebuie luați în considerare factori precum timpul optim al fiecărei etape, starea betonului, caracteristicile zonei etc.

Concluzie beton periat

Sperăm că utilizatorul care a terminat de citit acest articol știe deja ce este betonul periat, avantajele acestuia și cum să îl instaleze.

Termenul „beton căptușit” provine chiar de la modul său de instalare, adică atunci când betonul este turnat, înainte de a se fixa, trebuie să treacă o greblă metalică peste el pentru a lăsa acele dungi caracteristice pe suprafață. Este un tip de beton a cărui diferență principală nu constă în compoziția sa, ci în aplicarea sa.

Are multe avantaje: este sigur și destul de rezistent, dar, în opinia noastră, are și dezavantaje. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este mai bine sau mai rău, depinde doar de locul în care este instalat și de nevoile fiecărui utilizator.

Dacă este instalat corect și în locul potrivit, putem obține performanțe excelente din betonul periat.

Care sunt prețurile pe metru pătrat beton periat?

Ca și în cazul celorlalte tipuri de beton, prețul betonului periat poate varia în funcție de diferite tipuri de beton. factori, cum ar fi tipul de proiect care trebuie realizat (deoarece tipul de finisare a betonului dungat va varia în funcție de aceasta, precum și extinderea acestuia).

De asemenea, prețul poate varia, de asemenea, în funcție de compania de construcții care furnizează materialul și în funcție de zona geografică. Cu toate acestea, în termeni generali, putem spune că prețul acestui tip de beton variază între 20 și 50 de euro pe metru pătrat.

Este utilizat pe scară largă în zonele în care există mult trafic de persoane sau vehicule.

Sperăm că v-a plăcut această postare despre betonul pieptănat și nu aveți îndoieli cu privire la utilitatea acestuia.

☏ Sună 0753.688.062
Scroll to Top